ASIAKASTARINA - LOTTA ARONEN

Lue Lotan kokemuksia tavoitteellisesta leuanvetoharjoittelusta ja valmennuksesta. Haastattelijana Joonas.

Tutustuimme Lotan kanssa vuosia sitten kun hän järjesti valmennettavilleen oheisharjoittelua meiltä. Myöhemmin myös Lotta siirtyi valmennettavaksi kun tavoitteellinen leuanveto vei mennessään.

Lue Lotan kokemuksia valmennuksesta ja kuulumiset viime viikkojen harjoittelusta sekä syksyn SM-kisoista. Haastattelijana Joonas.Täällä taas Lotta. Olet vakiokävijöillemmekin varmasti vielä vieras kasvo, joten kertoisitko lyhyesti treenitaustastasi ja siitä, miten innostuit leuanvedosta?

"Minulla on kilpailutaustaa kilpa-aerobicin parista ja lajin lopettamisen jälkeen aina kaipasin jotain tavoitteellisuutta treenaamiseen. Vielä muutama vuosi sitten en tiennyt, että leuanvedossa kilpaillaan, ihan SM- ja MM-tasollakin, kunnes tuttavan some-päivityksestä huomasin, että hän oli osallistunut leuanvetokisoihin. Päätin, että sitä täytyy kokeilla! No, kokeilu osoitti, että en saanut yhtäkään leukaa vedettyä, mutta laji houkutti, joten päätin ryhtyä harjoittelemaan ja haastamaan itseäni. Alkuun tulosta syntyikin nopeasti, kunnes koitti jokaisen treenaajan kauhu, tasannevaihe." ​​


Kehitys kaikessa on aina nopeaa alussa ja sitten täytyy hyväksyä, että jatkossa edetään hitaasti tai jopa taannutaan. Muuan Usain Bolt taisi painaa vuosikausia kovaa duunia päivittäin ja reissata ympäri maailmaa alle 10s suorituksen vuoksi ilman uusia ennätyksiä.

Tässä vaiheessa taisit kaivata apua treeneihin?

"Otin yhteyttä, sillä tiesin, että sinulla on leuanvedosta vankka kokemus. Laadit ohjelman, jolla kehitystä lähti jälleen tulemaan. Elämä tuli kuitenkin väliin ja treenit jäivät hetkeksi hieman taka-alalle, mutta takaraivossa kyti koko ajan ajatus kisoihin osallistumisesta. Nyt viime kesänä päätös oli sulateltu, otin uudelleen sinuun yhteyttä ja päätettiin jatkaa siitä, mihin viimeksi jäätiin tavoitteena syksyn 2023 toistoleuanvedon SM-kisoihin osallistuminen."​​​​​​​Hienoa kun ohjelma toimi. Muistelisin, että tsekattiin tekniikasta vain pari nopeaa niksiä ja sitten yhdeltä istumalta kasvokkain sait samalla reissulla jo ohjelman kouraan. Yleisimmin ohjelman teko vaatii pari tapaamista ja suunnittelutunteja niiden väliin.

Otit siis uudelleen yhteyttä. Et arvannutkaan, että minulla oli sinulle heti parempi suunnitelma kuin jatkaa siitä mihin jäätiin. Kerro siitä:

"Suosittelit koutsiksi salin leuanveto-spesialisti Josea, mikä osoittautuikin nappivalinnaksi. Jose osaa haastaa juuri sopivasti, niin että treenin jälkeen olo on aina kaikkensa antanut ja häneltä löytyy oman kisataustansa myötä takataskusta reilusti vinkki-vitosia, joista olen saanut leuanvedon tekniikkapuoleen valtavasti apuja. Myös työkaverini Marko Leppämäki innostui lähtemään treeniporukkaan, jolla nyt treenailemme kohti kevään kisoja. Kyllähän porukkaan vielä lisääkin leuanvedosta innostuneita jäseniä mahtuisi! Porukassa etuna on se, että toinen sparraa toistaan ja yhteisistä tavoitteista ei tule niin helposti lipsuttua."​​​​​​​Saitte Josen kanssa hommat pikaisesti käyntiin. Kisat kolkutteli kuitenkin todella lähellä, eikä keneltäkään valmentajalta taida kuitenkaan taikasauvaa löytyä. Vai löytyikö Joselta?

"Valmistautumisaikaa syksyn SM-kisoihin jäi tosiaan vain 6 viikkoa, joten Josen valmentajantaidot laitettiin todella koetukselle. Jaksotus osui kuitenkin aivan nappiin ja näin lyhyelläkin valmennuksella sain lopulta vanhaa ennätystäni parannettua kisassa kolmella toistolla. Tuloksella 14 toistoa irtosi yli 40-vuotiaiden naisten suomenmestaruus alle 70 kiloisten sarjassa, tosin olin sarjan ainut osanottaja. Mutta tavoitteeni ovat kuitenkin tulevassa ja minulle tärkeintä oli saada "pää auki" kisaamisen suhteen. Kilpailutilanne jännitti valtavasti, mutta heti suorituksen jälkeen tuli fiilis, että tänne on päästävä uudestaan. Seuraava tavoite on jo Josen kanssa asetettu lisäpainoleuanvedon SM-kisoihin helmikuussa."Hienoa, onnittelut siitä ja ei mitään pois osallistujamäärän vuoksi. Huutelijoita riittää aina, mutta vain kovikset lähtee kisoihin!

Teet ohjelmaa yhteisten tapaamisten ympärillä muualla lähempänä kotia. Kaikki salit on erilaisia - miten Red Door eroaa muista ja millaista täällä on käydä treenaamassa?

"Punttitreeni kuntosalilla on minulle tuttua, mutta se on aika yksinäistä puurtamista, joten kyllä sitä sosiaalista puoltakin välillä kaipaa. Täällä Red Doorilla tuli samantien tunne kuin kotiin olisi tullut. Kaikki kuuluvat porukkaan ja fiilis on rento, kyllähän sitä samanhenkisten ihmisten parissa hyvin viihtyy. Ja tilat on aivan upeat, tilaa riittää ja välineistö taipuu vaikka mihin. Parasta tietysti on se, että täällä valmentajat myös tietävät miten välineistöä hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla."​​​​​​​Kiva kuulla. Olipa helposti kerjätty kehu!

Kerro vielä loppuun kenelle suosittelisit leuanvetoa niin harrastuksena kuin tavoitteellisena urheilunakin?

"Jos leuanveto ei ole tuttua, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan ja ottamaan treenivalikoimaan mukaan. Kroppa kehittyy monipuolisesti ja variointimahdollisuuksia on lähes rajattomasti. Alkuun pääsee esimerkiksi kuminauha-avustusten kanssa, ja parasta on se, että leuanvedoissa kehittyy nopeasti, kun niitä vaan alkaa säännöllisesti vetämään. Lisäpainovastuksella saa lisää haastetta, kun perusvedot alkavat sujumaan."

Kiitos haastattelusta ja harmi kun ei nähdä perjantain vuotuisissa salikisoissa!


Onko sinulla treenitavoitteita? Laita viestiä!

Haastattelijana Joonas.